PROFIBUS Nedir?
PROFIBUS, arayüzü proseslerde, üretimde ve bina otomasyonunda geniş bir uygulamaya izin veren, tedarikçiden bağımsız bir ağ standardıdır. Bu standart EN 50170’e EN 50254 standartlarına uygundur.
PROFIBUS, Alan Sensörleri ile kontrol sistemi veya kontrolörler arasındaki iletişimi sağlamaktan sorumlu dijital bir ağdır. Geliştirilmesi sırasındaki ilk fikir, PROFIBUS çözümlerinin fabrika otomasyon endüstrilerinde, ardından proses endüstrilerinde, imalatta vb. Uygulanmasını sağlamaktı.
En başta, ilgi grubu PROFIBUS FMS‘yi (Fieldbus Mesaj Spesifikasyonu) geliştirdi. Bugün artık kullanılmayan karmaşık bir protokoldü. Bundan sonra, PROFIBUS DP (Merkezi Olmayan Çevre Birimleri) Protokolü oluşturmak için çalıştılar ve 1998’de PROFIBUS PA (Proses Otomasyonu) başlatıldı.
Dünya çapında kullanıcılar artık, geliştirilmesi maliyetleri düşürmeyi, esneklik kazanmayı, güven kazanmayı, geleceğe yönelmeyi amaçlayan, çok çeşitli uygulamalara, birlikte çalışabilirliğe ve çok sayıda tedarikçiye uyan uluslararası bir standart protokolü referans olarak kullanabilir.
Bugün 23 milyondan fazla PROFIBUS Düğümü Kurulu ve PROFIBUS PA Teknolojisine sahip 1000’den fazla tesis çalışıyor. Bunlar, Brezilya da dahil olmak üzere kullanıcılarına destek sağlamak için dünya çapında stratejik olarak konumlanmış 24 bölgesel organizasyon (RPA) ve 33 PROFIBUS Yetkinlik Merkezidir (PCC). São Carlos Mühendislik Okulu (São Paulo Üniversitesi) Latin Amerika’daki tek PCC‘ye sahiptir.
PROFIBUS Nasıl Çalışır?
PROFIBUS ayrıca Modbus gibi bir Master-Slave Tipi Protokoldür, ancak birden fazla master’a izin vermek için ek bir token ring protokolüne sahiptir. Ayrıca, Modbus’tan farklı olarak, tüm cihazlar ağa “katıldıkları” bir başlatma sırasından geçer. Her bir slave, arızaya karşı korumalı bir zamanlayıcıya sahiptir. Master belirli bir süre içinde onunla konuşmazsa, köle güvenli bir duruma geçer; Master, daha fazla veri alışverişi gerçekleşmeden önce yeniden başlatma sırasından geçmelidir. Bu, ana birimdeki bir bekçi uygulaması zamanlayıcısı ile kombinasyon halinde, tüm iletişimin her veri yolu döngüsünde belirli bir zaman değeriyle gerçekleşmesini sağlar.
PROFIBUS Types
PROFIBUS DP, Merkezi Olmayan Çevre anlamına gelir. Ad, merkezi bir denetleyiciye bağlanmak için tamamen merkezi olmayan yüksek hızlı seri iletişim kullanan I / O bağlantılarını ifade eder. PROFIBUS DP Ağı, RS485 fiziksel katmanına ve Avrupa standardı EN-50170’e dayalı hızlı bir çözüm olarak geliştirilmiştir. PROFIBUS DP Protokolünün ISO 7498 standardına göre Açık Sistem Ara Bağlantısı (OSI) modeline dayandığını ve her protokol katmanının tanımlanmış görevleri olduğunu söylemek de önemlidir.
PROFIBUS PA nedir?
Başlangıçta PROFIBUS PA Protokolü, HART iletişiminin bir evrimi olarak geliştirildi. Ölçüm cihazları ile kontrol sistemi arasındaki iletişimin gerekli olduğu saha uygulamalarına adanmıştır.
PROFIBUS PA hem güç hem de iletişim için bükülmüş korumalı çiftler kullanır. Fiziksel ağ yapısı IEC-61158-2 ile uyumludur ve ağdaki veri hızı 31.25kbit / s’dir. Aslında, FOUNDATION Fieldbus H1 ile hemen hemen aynıdır- her ikisi de aynı standardı temel alır.
Geliştirme sırasında, 31,25 kbit / s, türü için fazlasıyla yeterliydi ve hala yeterli olduğu görülmekte.
PROFINET Nedir?
PROFINET’i PROFIBUS Protokolünün bir evrimi olarak düşünebiliriz. Günümüz endüstrisinde insanlar Ethernet (IEEE 802.3) ve OSI modeline dayalı protokolleri kullanmayı sevmekte.
PROFINET, bir şirketin üretim alanlarında IT’nin tüm avantajlarının yanı sıra tek tip ve dikey bir ağ getirerek sahada kontrolden iletişime uygulanabilir.