Endüstriyel Otomasyon
İnsanlar Endüstri 4.0 devri öncesinde sürekli olarak kendilerini geliştirme ihtiyaç duymuşlardır. Geçmişten günümüze her dönem belirli değişikliklere girmişlerdir. Endüstriyel anlamda yapılan en büyük adım 18. Yüzyıl’ın ikinci yarısında İngiltere’de başlayan Sanayi Devrimi olarak ele alınır. Sonrasında ise endüstriyel anlamda yapılan büyük adımların listesinin başını endüstriyel otomasyon sistemleri çeker. Robotlar, bilgisayarlar, bilgi teknolojileri gibi sistemlerle iç içe olan Endüstriyel otomasyon sistemleri, iş hayatında yüksek oranda kalite sağlarken üretkenliği en yüksek oranda tutarken maliyeti en düşükte tutar ve bunu yaparken maksimum esneklikle yapar.
Endüstriyel otomasyon sistemleri ile 24 saat çalışabilecek fabrikalarla birlikte, insan gücü üzerindeki yükünü hafifletmemize yardımcı olur. İnternetin kullanım alanlarının artmasıyla bilgi toplumuna geçiş süreci ile yeniliklerin oluşması daha kolay hale gelmiştir. Elde edilen yenilikler farklı otomasyon sistemlerinin oluşturulmasını sağlamaktadır.
Endüstriyel otomasyon fabrikalarda insanlar ile makineler arasında iş paylaşımıdır. İçerisinde mekanik, bilgisayar, matematik ve elektronik bileşenleri ile makine insan arasında iş dağılımı gerçekleştirmektir. İnsan ve makine çalışması daha verimli bir ortam meydana getirmektedir. Endüstriyel otomasyon ürünlerini örneklendirecek olursak;
Endüstriyel Haberleşme Sistemleri
Sürücüler
PLC ve PAC
Endüstriyel Otomasyon Yazılımları
Motor Kontrol Elemanları
Endüstriyel otomasyon sistemlerinin kullanım yelpazeleri oldukça geniştir. Gelişen portföyüyle, kullanım alanlarına her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Endüstriyel otomasyon sistemlerinin kullanım alanlarının artması ile birlikte insan hayatına daha fazla entegre olmaktadır.
Endüstriyel Otomasyon Sistemlerinin Avantajları
Düşük Maliyet
Yüksek Kalite
Yüksek Esneklik
Yüksek Oranda Üretim
Yüksek Oranda Verim
Endüstriyel otomasyon sistemleri insan gücünün azaltılmasına ve bu da personel ücretlerinde maliyet düşürülmesine sebebiyet vermektedir. Endüstriyel otomasyon sistemi kurulurken belirli bir ücrete sahiptir lakin sistem kullanılmaya başlandıktan sonra ücretler azalmaya başlar. Bakım ücretlerinin de maliyetlere etkisi oldukça düşük seviyededir. Uzun vadede bakıldığında yüksek kar getirisi olan sistemlerdir. Sürekli üretimde 7/24 çalışmak mümkün olmamaktadır. Endüstriyel otomasyon sistemleri entegreli olduğu fabrikalarda kesintisiz üretimi mümkün kılmaktadır. Kesintisiz üretim sayesinde üretimde artış kaçınılmaz hale gelir. Sisteme sadece hammadde yüklemek yeterli olacaktır. Geliştirilen otomasyon sistemleri ile kaliteli ve hızlı üretim işlemleri gerçekleşmektedir. İnsan gücünün olduğu yerde yorulma faktörü vardır. Zaman periyotları ilerledikçe fabrika çalışanlarında yorulma meydana gelmektedir. Yorgunluğun verdiği sebep ile birlikte ürünlerde kalite oranı aynı seviyede tutulamamakta hatta düşmektedir.
Endüstriyel otomasyon sistemleri kaliteye zarar veren bu etkeni ortadan kaldırır. aynı kalitede ve aynı hızda ürünler sunabilir. Bakım süresi ve oluşabilecek enerji kesintileri haricinde sürekli üretim yapmaya devam eder. Hata payını ortadan en aza indirir. Üretim sürekli olarak devam eder, farklı ürünlerin oluşması engeller. Fabrikalarda üretim hatlarında meydana gelen değişiklikler ile çalışanların eğitilmesi gerekmektedir. Endüstriyel otomasyon sistemleri özel olarak programlanabilir ve kolaylıkla da müdahale edilebilirdir. Endüstriyel otomasyon sistemleri basit değişikliklere ve yeniliklere açıktır kolaylıkla uygulanabilir.