Veri Tabanı Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Veri Tabanı, bir bilgisayar sisteminde elektronik şekilde depolanan yapılandırılmış veri veya bilgilerin organize bir koleksiyonudur. Bir Veri Tabanındaki verileri tanımlamak, işlemek ve yönetebilmek için Veri Tabanı Yönetim Sisteminden yararlanılır. Veri Tabanı Yönetim Sistemi (DBMS), uygun güvenlik önlemleri alınarak verilerin işlenmesine, raporlanmasına ve kullanıcılarının veri tabanlarına ulaşmasına imkân tanıyan bir programlar koleksiyonudur. Veri Tabanı Yönetim Sistemi tarafından, kullanıcıların farklı gereksinimlerine uygun birçok farklı türde Veri Tabanı yönetilir. Bir kuruluşun kullanacağı en iyi Veri Tabanını seçebilmek için, o kuruluşun verilerini tam olarak nasıl kullanmayı amaçladığı ve neye ihtiyacı olduğu iyi analiz edilmelidir. Doğru bir Veri Tabanı Teknolojisi seçimi önemlidir ve bu seçime karar vermemizde göz önünde bulundurulan faktörlerin iyi değerlendirilmesi gerekir. Seçeneklerin bolluğu, karar vermeyi karışık hale getirebilmektedir.
Veri Tabanı seçilirken göz önünde bulundurulması gereken 14 ana faktör vardır;
- Depolanacak veri miktarı
Seçim yaparken Veri Tabanının olumsuz etkilenmemesini de dikkate alarak tüm verilerimiz depolanabilmeli ve geri alınabilmelidir. İhtiyaçların karşılanabilmesi için, depolama boyutu ve optimizasyon yeteneği önemli olup, Veri Tabanı seçiminde önemli bir faktör olarak rol oynamaktadır.
· Kullanıcı sayısı
Kullanıcı sayısı yoğunluğu, Veri Tabanı performansını etkilemektir. Bu sebeple, kullanılacak Veri Tabanının taşıyabileceği kullanıcı yüküne göre bir seçim yapılmalıdır.
· Veri yapısı
Verilerimizin depolanması ve geri çağırılması için en uygun olan veri yapısı belirlenmelidir. Bu belirleme, Veri Tabanı seçimimize yön vermede etkilidir.
· Kullanıcıların coğrafi dağılımı
Veri Tabanı seçilmeden önce, erişim sağlayacak olan kullanıcıların hangi bölgelerden ulaşacağını belirlenmelidir. Uygun dağıtım yapılmaması durumda, gecikmeler yaşanabilir.
· Ayrılacak bütçe
Veri Tabanına yatırım yapmak istediğimizde bütçemiz en önemli faktördür. Farklı müşteri bütçeleri ve ihtiyaçlarına göre farklı donanımlara sahip sürümler bulunur. En uygun maliyetle tüm gereksinimlerimizi karşılayabilecek Veri Tabanı araştırılmalıdır.
· Kullanılabilir olması
Tüm ekip çalışanları için sistem erişilebilir durumda olmalıdır.
· Güvenlik
Veri Tabanı kullanırken verilerimize güvenlik sorunu yaşamadan erişebilmeyi ve burada güvenli bir şekilde depolanmasını isteriz. Depolanması gereken veri miktarı göz önüne alınarak bu verilerin çalınması, kaybolması gibi sorunlar yaşamamak için sistem güvenliği düşünülmesi gereken en önemli faktörlerdendir.
· Veri modelleme
Veriler modellenerek, en uygun ve verimli veri yapısı belirlenebilir. Veri modelleme, uygulama özellikleri ile ihtiyaç duyacağımız veri yapısını eşlemeye yardımcı olur.
· Kullanılacak programlama dili
Kullanılan programlama dili için, veri şekliyle en uygun olan Veri Tabanı seçimi yapılabilir.
· Ölçeklenebilirlik
Kullandığımız veriler mevcut durumuyla kalmaz. Çalışmalarımıza devam ederken veri hacmimizin büyüyebileceğini hesaba katmak gerekir. Seçeceğimiz Veri Tabanı kendini güncelleyerek yönetmeye devam edebilecek kapasiteye sahip olmalıdır.
· Hız ve ölçek
Veri tabanları, uygulamaların yazma ve okuma ağırlıklı olmalarına göre tasarlanabilir. Hız ve ölçek, bu uygulamalara hizmet verebilmek için gerekli olan süreyi verir. Veri Tabanı seçerken hızlı hizmet alabilmek önemli seçim faktörlerindendir.
Bir Veri Tabanı seçimi yapılırken, kendisinden beklenileni yapabilmesini sağlamak için dikkate alınması gereken birçok faktör vardır. Kullanıcıların gereksinimleri ve belirledikleri öncelik faktörlerine göre en uygun Veri Tabanı seçimleri yapılabilmektedir.