Robotik Sistemler
İnsan doğduğu ilk andan itibaren yapacağı işler de iş yükünü hafifletmek için birçok yol bulmaya çalışmıştır. Örneğin geçmiş zamanlarda tekerleğin icadı aslında taşıma işlemlerinin kolaylaştırılması ve hızlandırılması amacını barındırmaktadır. Günümüzde ise geçmiş dönemlere nazaran ilerleyen teknolojik sistemler sayesinde daha da ileri düzeylere taşınmıştır.
Günümüzde teknolojinin de ilerlemesi ile iş hayatında ihtiyaçlara karşılık olarak yeni sistemler bulunmaktadır. Endüstri 4.0 ile Makineler, sistemler ve insanlar arasında olan iletişim arttırılması, üretim süreçlerinin teknolojik olarak yenilenmesi tüm işletmeleri etkilemektedir. Teknolojik olarak süreçlerini düzenleyen işletmeler, daha düşük maliyetler ile kaliteli bir üretim yapabilir. Üretimlerinde verimlilik, ürünlerinin piyasaya çıkma sürelerinin kısalması gibi birçok avantaj sağlanır.
Robotlar, yeniden kodlanabilen, programlanabilen, parçaları veya aletleri kodlandığı hareketleri yapacak şekilde işleyen çok işlevli makinelerdir. Çevredeki ortamı ve verileri algılayabilmesini sağlayacak sensörler. verilerin toplanabilmesi ve kontrol edilebilmesi için elektronik devre, sensorlerden alınan verilerin kullanılması ve robotun amacı doğrultusunda matematiksel işlemler ile karar alınabilmesini sağlayacak program, verilen kararları uygulayabilmek için gerekli hareketi sağlayacak bir mekanik düzen gibi 4 temel kısımdan oluştuğunda robot olarak sayılabilir. Günlük faaliyetlerde ya da endüstriyel faaliyetlerde insanın kolaylıkla yapamayacağı, yaparken yorulacağı veya sıkılacağı, insan sağlığı açısından tehlikeli işler de kullanılan elektronik devre sistemlerini barındıran makinelerin tasarımından üretimine kadar tüm süreçleri ile ilgilenen bilim dalı robotik olarak adlandırılır.
Robotik Sistemler, endüstriyel alanda faaliyet gösteren robot, parça ya da özel işlem takımı, çeşitli programlar ile belirlenmiş amaca uygun olarak hareket eden bir tasarımdır. Özellikle günümüzde endüstriye otomasyona olan ilginin ve bilgisayar destekli sistemlerin üretim süreçlerinde daha fazla artmasıyla beraber birçok alanda gelişme sağlanmıştır. Mikroişlemci teknolojisinin artmasıyla birlikte robotik Sistemler çeşitli şekil ve boyutlarda işletmeler içerisinde kullanılmaya başlanmıştır. Çok geniş bir yetki alanına sahip robotik Sistemler olan ihtiyaç, piyasada rekabet ortamında daha güçlü olabilmek ve her iş sürecine uyarlanarak entegre bir şekilde çalışabilmesine bağlıdır. İş süreçlerine; kaynak işlemleri, boya işlemleri veya herhangi bir parçayı bir yerden bir yere taşıyabilme ya da götürebilme örnek olarak verilebilir.
Robotik Sistemlerin Avantajları Nelerdir
Fiziksel olarak insanların yapamayacakları işler de görev alabilirler.
Ortam olarak insan sağlığına zarar verecek yerlerde çalışabilirler.
İş güvenliğini arttırırlar.
Ayarlanabilir ve tekrardan programlanabilir yapıları sayesinde hassasiyet ile ürünlerin standartlarını hep korurlar.
Hatalı üretim miktarını azaltırlar.
Kaynaklarda israfı önlerler.
Üretim süreçlerinde maliyetleri azaltırlar.
Yeniden ve kolayca programlanabildikleri için başka bir sürece kolayca entegre edilebilirler.
Çalışan insanlar için sıkıcı ve yorucu işlerde verimi ve kaliteyi bozmadan çalışabilirler.
İş süreçlerini insanlardan daha hızlı gerçekleştirirler.
Bilgisayar sistemi oldukları için uzaktan erişim imkânı ile kolayca kontrol edilirler.
Aynı ortam içerisinde sorunsuz ve hızlı bir şekilde çalışabilirler.
İşyeri güvenliği, sigorta veya eğitim gibi maliyetleri azaltarak ucuz iş gücü sağlarlar.
Robotik Sistemlerin Geleceği Nasıl Olacak
Günümüzde işletmelerin çoğu süreçleri içerisinde bulunan hatta o süreçleri kontrol eden Robotik Sistemler, bu durumlar göz önüne alındığında gelecek de birçok alan içerisinde kullanılabilecektir. Robotik Sistemlerin, işletmelerin faaliyet alanlarından çıkıp, insanların yaşam alanlarına hatta evlerinin içlerine kadar girme hedefinde olduğu söylenebilir.
Hastalar ile ilgilenen ya da temizlik yapan Robotik Sistemler fikir olmaktan çıkmış günümüzde pratik olarak kullanıma başlanmıştır. Durum böyle olunca daha belki de günümüz şartlarında kullanım alanı olarak tahmin edemeyeceğimiz nice alanlarda Robotik Sistemleri göreceğiz.