“Geleceğin Meslekleri” ve Endüstri 4.0
Endüstri 4.0 ile birlikte istihdam kaygısının başlaması, “Mesleklerin geleceği ne olacak?” sorusuyla birlikte “Geleceğin Meslekleri” konusunu da beraberinde getirmektedir. Bulunduğumuz dijital dönüşüm çağında birçok işin yapılış şeklinin değişmesi ile günümüzdeki insan gücüne dayalı çoğu meslek yerini zihin emeğine dayalı mesleklere bırakacaktır. Endüstri 4.0 ile gelişen endüstriye bağlı birçok alanda iş tanımlarında ve çeşitlerinde oldukça önemli değişimler olması beklenmektedir.
Robotların ve yapay zekanın, işgücünün yaptığı işleri devralması bazı sektör çalışanlarını işsiz bırakırken, Endüstri 4.0’ı oluşturan kritik düşünme, yaratıcılık, nesnelerin interneti, bulut bilişimi, artırılmış gerçeklik gibi teknoloji ve yeteneklerle farklı meslek dalları oluşmasına fırsat tanıyıp istihdam yaratmaktadır. Bu noktada aslında anlamamız gereken, Endüstri 4.0 ‘ın çalışanları değil, insan yeteneklerini tehdit ettiğidir. Hızlı değişimlere ayak uydurabilenler kendilerine yer bulup bir gelecek yaratabilmekte, bu değişime uyum sağlayamayıp kendini çağa göre yetiştiremeyen kişiler ise maalesef iş hayatında artık kendine yer bulmakta zorlanmaktadır.
Endüstri 4.0 ve Yeni İşler
Endüstriyel Bilgisayar Programcılığı, endüstride mekanik olarak yapılmakta olan işlerin otomatikleşmesi ile birlikte işlerin bilgisayar üzerinden kontrol edilebiliyor oluşu, genel amaçlı programların yanında analiz ve simülasyon programlarını bilen bilgisayar mühendisi ihtiyacını beraberinde getirmektedir.
Data Analistliği, büyük verinin doğru analiz edilmesi, müşterisine en doğru hizmeti sağlamak isteyen firmalar için çok önemlidir. Veriyi doğru analiz eden ve yönetebilen kişiler bu firmalarda vazgeçilmez hale gelecektir.
Bulut Hesaplama Uzmanlığı, günümüzde 50 milyar nesnenin internete bağlı olması, bununla beraber makinelerin, algılayıcıların ve hatta ürünlerin bile veri üretecek olması bulutta depolanan verinin hesap uzmanlığını zorunlu kılacak ve bulut hesaplama uzmanlarına ihtiyaç duyulacaktır.
Veri Güvenliği Uzmanlığı, veri sızıntısı sorunu yaşayan ve veriler üzerine kurulmuş olan üretim tesislerinin ve hizmet veren kuruluşların siber güvenliğinin sağlanabilmesi oldukça kritiktir. Güvenliğin yüksek seyide tutulması oldukça önemli olup, bunun için veri güvenliği uzmanlığı geleceğin meslekleri arasında yerini almaktadır.
Şebeke Geliştirme Mühendisliği, değişim konusunda yavaş kalan şebekeler, Endüstri 4.0 ile birlikte akıllı hale gelmiş ve akıllı şehir tasarımında gerek kullanıcı konforunun sağlanması, gerekse enerji verimliliği için şebeke geliştirme mühendislerine ihtiyaç duyulmaya başlamıştır.
3D Yazıcı Mühendisliği, üreticiler daha dayanıklı, daha az maliyetli ve daha hızlı üretimi sağlayabildiği için 3D baskıya yönelmiş durumdadırlar. Esnek ve hızlı üretimin için anahtarı konumda olan katmanlı üretim için 3D yazıcı mühendisliği, Endüstri 4.0’daki en gözde meslekler arasındadır.
Endüstriyel Kullanıcı Arayüzü Tasarımcılığı, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik uygulamalarında kullanıcıyı hızlı ve doğru bir şekilde yönlendirebilmek adına gelişmiş arayüzlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle endüstriyel kullanıcı arayüz tasarımcılığı önem arz etmektedir.
Yapay organ geliştiricisi, laboratuvarlarda kök hücre kullanılarak, 3 boyutlu baskıyla organ üretilebilecek ve bunun için yapay organ geliştiricileri devreye girecektir.
Giyilebilir Teknoloji Tasarımcılığı, giyilebilir teknoloji ürünleri genellikle sağlık ile ilgili verileri izleyebilmek amacıyla kullanılmaktadır ve gün geçtikçe kullanım alanı yaygınlaşmaktadır. Bu teknolojik ürünlerin hem kıyafetlerle uyumlu olabilmesi, hem de daha az enerji harcayıp, daha verimli çalışması için yaratıcı tasarımcılara ihtiyaç duyulmaktadır.
Pazar Araştırma Analisti: Pazarlardaki artan rekabet alanlarını belirleyebilmek ve bu yönde stratejik davranabilmek, müşteri davranışlarını analiz etmek gibi amaçlar için pazar araştırma analistlerine ihtiyaç doğmaktadır.
Endüstri 4.0, şüphesiz pek çok yeni sektörün ortaya çıkmasına ve geride kalan birçoğunun da yok olmasına sebep olacaktır. Bu devrime ayak uyduramayıp kendini körelten her şey bu durumdan olumsuz etkilenecek ve kendine yer bulmakta zorlanacaktır.