Akıllı Fabrikalar geleneksel üretim sistemlerin teknolojiyle donatılması ve dijitalleşmesiyle ortaya çıkan sistemlerdir. Üretimi insanların değil makinelerin organize ettiği yeni nesil üretim tesisleri olarak değerlendirilen akıllı fabrikalar, üretimde verimliliğin artmasını, üretimin anlık olarak takip edilmesini ve uzaktan müdahale edilebilmesini sağlayan otomasyon sistemleri ile donatılmış fabrikalardır. Akıllı fabrika olarak belirttiğimiz sistemler kendileri arasında ve dışarıyla iletişim kurabilen sistemlerdir. Bu şekilde minimum insan gücü gereksinimi ile maksimum üretim ve kusursuza yakın bir sistem üretilebilir. Üretim sürecinin insandan kaynaklı problemlerini ortadan kaldırıp, hata oranını minimalize ederken ve üretimin sürekliliğinin sağlar.İşletmelerdeki makine veya ekipmanların gerçek üretim bilgilerini otomatik olarak alarak, anlık performans durumunu veya geçmişe dönük veriler ile ilgili tüm raporlamaları yapabilecek sistem entegrasyonlarına sahiptir. Akıllı fabrika sistemlerinin kurulmasının önemli bir diğer sebebi ise 7/24 takip edilebilir olmasıdır. Daima anlık ve doğru verilere ulaşmasına olanak sağlar.
Dijital Fabrikalar Ne Gibi Avantajlar Sağlar?
Akıllı fabrika sistemlerinin sağladığı en önemli avantaj, üretim sürecinin her aşamasının kontrol altında olması, ortaya çıkabilecek hata ya da arızaların ön görülebilme olanağının bulunmasıdır. Bu ön görünün ortaya çıkmasını da makinelerin ve üretim hattının tüm aktörlerinin birbiriyle iletişim içinde olmaları sağlamaktadır. Üretim sürecinin her aşamasının kontrol altına alınırken adım adım sistem tarafından gösteriliyor olması, ortaya çıkabilecek hata ya da arızaların hatta karşılaşılma ihtimali olan arızaların tamir ve bakımı için maliyet hesabını önceden tespit edilebilmesine imkan tanır. Yeni kurulması planlanan fabrikalar için riskleri en aza indirir. Henüz yatırımlara başlamadan neler ile karşılaşılabileceğine dair verilerin elde edilmesine olanak sağlar. Yapım aşamasında olan bir fabrikanın tamamlandığında ne kadar üretim yapabileceği, hangi ekipmanların hangi malzemeler ile çalışacağı, günlük haftalık aylık hatta yıllık üretim kapasitesi dijital ortamda rahatlıkla analiz edilebilir durumdadır. Kaynak kullanımının da daha etkili bir değerlendirilmesi de maliyetleri olabildiğince düşürecektir.
Üretim, duruş ve hatalı parça bilgilerini sahadan anlık olarak toplanmasını,
Operatörlerin üretim ve duruş bilgisi kaydı için harcadığı sürenin azaltılmasını,
Operatörlerin kayıt tutarken bilinçli veya bilinçsiz olarak yaptığı manüplasyonların azaltılması veya sıfırlanmasını,
Kağıtsız üretim ortam altyapısının sağlanmasını,
Arıza veya acil durumların gerçek zamanlı olarak tespiti ve müdahale edilmesini,
Geriye dönük veri tabanının kullanılarak istenilen performans veya kayıp raporlarının ve grafiklerinin bir tuşla hazırlanmasını sağlar.
Her türlü operasyonun ya da şirketin hedefi, talebi karşılamak ve kârını artırmak temel amacıdır. Operasyon ekipleri üretimi maksimize etmenin, arızaları azaltmanın, giderleri düşürmenin ve bu sayede kâr marjını artırmanın yollarını arar. Sistemleri ve süreçleri inceleyerek olası sıkıntıları önlemeye, operasyonun sorunsuz sürmesini sağlamaya çalışır.