Bu günkü yazımda Proses güvenliği nedir? Proses güvenliği tarihi nedir? nerede ortaya çıkmıştır? ve asıl merak edilen Proses güvenliği için kullanılan yazılımlar nedir? bunlardan bahsedeceğim öncelikle kısaca proses güvenliği ve tarihinden kısaca bahsedelim.
Proses Güvenliği Nedir?
Öncelikle proses yani süreç; olguların ya da olayların belli bir taslağa uygun ve belli bir sonuca varacak biçimde düzenlenmesi ve art arda sıralanmasıdır. Bir şeyin yapılış, üretiliş biçimini oluşturan sürekli işlemler, eylemler dizisi olarak da tanımlanır. Proses güvenliği ise tehlikeli maddelerin kullanımları ve Proses bütünlüğünü doğru bir şekilde yönetilmesi hayati önem arz etmektedir. Bu noktada ise Proses güvenliği çok önemlidir. Proses güvenliği tasarım ilkelerini son derece iyi kullanarak ayrıca mühendislik işletme ilkesini de uygular. Tehlikeli maddeler başta olmak üzere enerji salmaya yatkın olan maddelerin kontrollerini sağlayarak önlenmesine katkı sağlar. Eğer bu tür olaylar meydana gelirse yangın, patlama, toksik madde olayları çok ciddi etkilere neden olur. Bunlardan bazıları ciddi yaralanmalar maddi hasarlar ve üretimin aksaması hatta üretim kayıplarına yol açar.
Proses Güvenliği Tarihi Nedir?
Proses güvenliğine kısaca değinmek gerekirse proses güvenliği ilk defa DuPont da doğdu. DuPont önemsiz olarak görülen herhangi küçük bir patlamanın bile çok büyük etkiler yaratabileceğini öne sürdü. Bu yüzden de işletmelerin işlerini spesifik emniyetler gözetiminde yapılmasını emretti. Kimya mühendisleri de Proses güvenliği konusunu çok önemsemişlerdir. Ve bu yönde çalışmalar düzenlemişlerdir. İlk çalışmaları olarak ta bilinen çalışmaları 1967 1950 yıllarında yapılmıştır. Ve bu çalışma AMONYAK VE ILGILI BITKILERDE GUVENLIK sempozyumu ve HASAR ONLEME SEMPOZYUMU olarak bilinir. Ve bu sempozyumlar 1979 yılında AICHE nin Güvenlik sağlık bölümleri kurulmasına olanak sağladı. Hindistan’daki Bhopal trajedisi sonrası da AICHE 1985 yılında da Proses güvenliğini geliştirip paylaşmak adına KIMYASAL PROSES GUVENLIGI MERKEZINI CCPS kurdu.
Buraya kadarki yazımda Proses güvenliği ve tarihi hakkında bilgi vermeye çalıştım şimdi de Proses güvenliği yazılımları nelerdir onlardan bahsedeyim.
Proses Güvenliği İçin Kullanılan Yazılımlar;
- İşletim sistemi
- Sistem yazılımı
- İletişim ağı yazılımları
- İnsan bilgisayar Arabirimi işlevleri
- Destek araçları
- Firmware
- Uygulama programları
İşletim Sistemi Nedir?
Bilgisayar donanımlarının yönetilmesini ve çeşitli uygulama yazılımlarının servislerinin sağlanmasına olanak sağlayan bir yazılım bütünüdür. İşletim sistemini sadece bilgisayar cep telefonu gibi nitelendirmek doğru değildir. İşletim sistemleri beyaz eşyadan kol saatine kadar bir çok eşyada yüklü olabilir. İşletim sistemlerini işlevsel genişliği ile değerlendirmek doğru değildir. Donanımın belli amaç doğrultusunda programlanma niteliği ile değerlendirmek doğrudur.
Örnek işletim sistemleri ise Microsoft Windows Linux beos ios dur.
Sistem Yazılımı Nedir?
Sistem yazılımı, bilgisayar bileşenlerini çalıştıran bilgisayarlarımızdaki işletim sistemlerini oluşturan programlar ve dosyalar kümesinden oluşan bir yazılım tipidir. Bilgisayar donanımlarını ve donanımların operasyonlarını yönetmek ve kontrol etmek, uygulama yazılımlarını çalıştırmak vb. farklı görevlerden sorumludur. Hafıza ve işlem yönetimi, güvenlik vs. sistem kaynaklarının yönetilmesini sağlamak için tasarlanırlar.
Başka bir deyişle Sistem yazılımı diğer yazılımlara hizmet sağlamak üzere tasarlanmış bilgisayar yazılımı. Sistem yazılımlarına örnek olarak işletim sistemleri, oyun motorları, donanım sürücüleri gösterilebilir.
İletişim Ağı Yazılımı Nedir?
Bilgilerin farklı kaynaklardan çok fazla kişiyle öğrenilmesine ve paylaşılmasına olanak sağlar yer zaman sorunu içermemektedir Ağ iletişimi ise Teknik olarak iki veya daha fazla bilgisayardan kablolu ya da kablosuz erişimin sağlanmasına olanak sağlayan bir yazılımdır.
Arabirim Nedir
Arabirim iki sistem ya da kullanıcı ile sistem arasındaki iletişimin sağlanmasında kullanılan bir çeşit yazılım türüdür. Arabirimler yazılım ya da donanım tabanlı olabilir. Örnek vermek gerekirse bir kullanıcının telefon ile etkileşime geçmesine olanak sağlayan dokunmatik ekran bir ara birimidir
Firmware Nedir
Firmware’nin genel görevlerinden bahsetmek gerekirse elektronik makinelerde yer alan donanımların işlevlerini yerine getirmede yardımcı oldukları söylenebilir. Bu dosyalar aynı zamanda sadece okunabilen yazılamayan dosyalar olarak da biliniyor. Firmware birçok elektronik ürünün içerisinde yer alıyor. Örneğin başta bilgisayarlarda olmak üzere modemler, tabletler, müzik çalarlar ve mobil cihazlarda yer alıyor. Bu cihazlar Firmware vasıtasıyla işlevlerini doğru bir şekilde yerine getirerek bütün haliyle faydalı olabilir.
Uygulama Programları Nedir?
Uygulama programları bilgisayar uygulamalarının çeşitli işlerde kullanılmasına ve bilgisayar mimarileri içinde uygulama geliştirme dilleri ile hazırlanan bir yazılım türüdür uygulamalar ise sadece bilgisayarların anlam verebilecekleri ikili komut yığınlarıdır.