EX-ia ve EX-d NEDİR?

Basınç transmiterleri ve fark basınç transmiterleri tehlikeli alanlara kurulduğunda, gerekli onaylı otoritelerden biri tarafından onaylanmaları ve tanınmış bir koruma konseptini kullanarak çalışmak üzere tasarlanmış ve sertifikalandırılmış olmaları önemlidir ve proses otomasyonunda en kafa karıştırıcı konulardan biri de transmitterler üzerindeki ‘’Ex İşaretleme’’sidir.  “Kendinden güvenli” veya “patlamaya dayanıklı” (Ex-ia, Exd …) en yaygın olanıdır.

EX-ia ve EX-d transmiterleri farklı bölgelerde kullanılmaktadır.

EX-ia Nerede Kullanılmalıdır?

ATEX Direktifi kapsamındaki kendinden emniyetli cihazlar, özellikle “Ex ia” ve “Ex ib” cihazları olmak üzere iki farklı seçeneğe ayrılabilir. Önceki atama sahip cihazlar, güvenlik sisteminde ikinci dereceden bir arızadan sonra bile güvenli olacak şekilde tasarlanmıştır ve Bölge 0 tehlikeli (patlayıcı) alanlarda kullanım için uygundur. Ex ib cihazları, birinci dereceden bir arızadan sonra çalışmak üzere tasarlanmıştır ve bu nedenle Bölge 1 tehlikeli (patlayıcı) alanlar için uygundur.

Ex ia, braketler olmadan standart Kendinden Güvenli bir aparattır ve tehlikeli bölgeye kurulabilir – ia olduğundan, Bölge 0 için iyidir ve herhangi bir Bölgeye kurulabilir. Ex ia ekipmanı, ekipman grubu (IIA, IIB veya IIC) için derecelendirmeler ve bir sıcaklık derecesi de taşıyacaktır.

Parantezlerle birlikte Ex [ia] veya [Ex ia] “İlişkili aygıt” dır – genellikle bir bariyeri veya izolatörü belirtir. Bu ekipman, tehlikeli alanda kurulum için uygun değildir, ancak ya güvenli alanda ya da başka bir koruma yöntemi kullanan bir muhafaza içinde olmalıdır. Ex [ia] veya Ex [ib] ekipmanı, Ekipman Grubu derecesi IIA, IIB, IIC taşır ancak sıcaklık derecesi yoktur (çünkü yanıcı malzemeye maruz kalmaz).

 EX-d Nedir?

Bu koruma yönteminde, enerji verilen elektrik devreleri patlayıcı atmosfer ile temas halinde olabilir. Bununla birlikte, kasanın içinde meydana gelebilecek olası bir patlamanın neden olduğu basınca dayanacak ve dış patlayıcı atmosferi tutuşturabilecek alevlerin muhafaza dışına yayılmasını önleyecek şekilde özel olarak tasarlanmış bir muhafaza içine alınmaları gerekir. Bu yöntem, bir gazın yayılmasını önlemenin imkansız olduğu kavramına dayanmaktadır. Bu nedenle, gaz girişini önleyen hava geçirmez bir muhafaza içinde elektrikli ekipman üretmek imkansızdır.

Bu muhafazalar, bu nedenle, gaz girişine izin verecek şekilde inşa edilmiştir, ancak ateşleme kaynağıyla (bir ark veya bir kıvılcım) temas ederse, patlama içeride tutulacak ve yanan gazlar, gazın parçaları arasındaki bağlantı parçalarından dışarı çıkacaktır. kuşatma. Bu bağlantı parçaları, alevin kaçarken soğumasını sağlamak için özel olarak tasarlanmıştır, böylece yalnızca yanma ürünü muhafazanın dışına ulaşır; ve o zamana kadar soğudu ve çevresindeki atmosferi tutuşturamaz.

EX-d, olası bir iç patlamayı durdurma ve mahfaza dışındaki atmosfere yayılmasını önleme kabiliyetine sahiptir. Daha yüksek koruma sınıfı sağlar ve kolayca bulunabilen ve ucuz bileşenler içermektedir. Bunların yanında bakımı daha karmaşık bir transmittir. (örneğin, flüoresan tüpleri değiştirmek zordur)

EX-d Nerelerde Kullanılır?

Bu yöntem aydınlatma armatürleri, pano panoları, anahtarlar, komuta, kontrol ve sinyal üniteleri, transformatörler, alçak ve yüksek gerilim motorları gibi tüm alçak gerilim ekipmanlarına ve genel olarak kıvılcım veya aşırı sıcaklığa neden olabilecek tüm ekipmanlara uygulanabilir.

You Might Also Like

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir