ETHERNET KABLOSU NEDİR?
Gün geçtikçe artan internet kullanımı pandeminin etkisiyle de tavan yapmış durumdadır. Pandemi dönemi başladığından beri her birey işlerini uzaktan yapmaya teşvik edilmiştir. Bu durum da her eve internet bağlanması zorunlu hale gelmiştir. Kaliteli ethernet kablosu hızlı ve sorunsuz veri trafiği için çok önemlidir.
Ethernet kablosu bilgisayar, modem gibi yerel ağları birbirine bağlayan bir bağlantı kablosudur.
Peki biz bir Ethernet kablosunu nasıl ve hangi malzemelerle yapabiliriz?
Ethernet kablosu yapımı için gerekli malzemeler şu şekildedir;
-Bükülü çift kablo
–Ethernet kablosu
-Konektör
-Kablo bağlantısı
Bükülü Çift Kablo:
Diğer adıyla twisted pair iletişim için gereklidir. Adından da anlaşılacağı üzere bükülü çift kablolar içindeki kabloların büküldüğü kablo türleridir. Ethernet için bükülü çift kabloları utp ve stp kablolarıdır.
Utp Kablolar: UTP kablolarının çevresinde koruma bulunmamaktadır. Evlerde daha çok tercih edilir. Fakat UTP kabloları gürültüden hemen etkilenir. Bu nedenle gürültülü ortamlarda kullanılmaz.
STP Kabloları: STP kabloları ise çevresinde koruma bulundurur. Çevresinde gürültüye karşı koruma olarak folyo bulundurur. Folyolu UTP kabloları olarakta anılır.
Ethernet Kablo Türleri:
Genel olarak kullanılan üç tane Ethernet kablosu vardır;
– CAT5: Kategori 5 kabloları maksimum 100 Mbps hızına kadar destekleme yapabilir. Fakat günümüzde bu hız yavaş sayıldığı için sadece evde kullanılır.
–CAT6: Kategori 6 kabloları ise 1000 Mbps hızına kadar destekleme yapabilir. Hızlı Ethernet kabloları arasında olduğundan orta ölçekli işletmeler tarafından tercih edilir.
–CAT7: En dayanıklı Ethernet kablosudur. Uzun ömürlü oluşu ve 10000 Mbps hızına destekleme yapabildiğinden dolayı büyük işletmeler tarafından kullanılır.
Konektör:
- RJ45 Konektörü: bükümlü çift kabloları için kullanılır. 8 iğneli bir konektördür. Bu nedenle 8 konum olarakta adlandırılır. Ethernet kablosundaki her kablo için 4 çift tel bulunduran konektör tek yönlüdür.
- RJ45 UTP Konektörü: Utp denilince aklımıza korumasız kablo gelmektedir. Fakat bu konektör ile hem korumalı hem korumasız kablolar ile çalışılır. Ayrıca bu konektörün çevresi plastikten yapılmıştır.
- RJ45 STP Konektörü: UTP konektörü gibi çevresi plastikten oluşan STP konektörünün ayrıca etrafında metal bir korumada vardır.
Kablo Bağlantıları:
- T568A Kablo Bağlantısı: Her tel rengine ait pim numarası vardır. A kablo bağlantısı olarakta adlandırılır.
- T568B Kablo Bağlantısı: A kablo bağlantısından farkı kabloların yerinin değişmesidir.