Nesnelerin İnterneti IoT Nedir?
IoT, birbirleriyle ilişkili bilgi işlem cihazları, mekanik ve dijital makineler, benzeri olmayan tanımlayıcılar ile sağlanan, insanlara gerek duymadan bir ağ üzerinden veri aktarabilen sistemlerin genelini ifade eder.
Benzersiz bir şekilde adreslenebilir nesnelerin kendi aralarında oluşturduğu, dünyada yaygın bir ağ ve bu ağdaki nesnelerin belirli bir protokol ile birbirleriyle iletişim içinde olmalarıdır.
IoT, verileri analiz edip gerekli işlemleri gerçekleştirmesini ve gerçek zamanlı olarak akıllı kararlar alınmasını sağlar. Kamu, perakende, taşımacılık, üretim, imalat, lojistik, konut, savunma, altyapı, tarım gibi birçok sektör, IoT Çözümünü uygulamaya geçirerek daha verimli çalışabilir ve müşterileri için yeni katma değer oluşturabilir.
IoT, bulundukları yerden aldıkları verileri toplamak, göndermek ve hareket etmek için gömülü işlemcileri, sensörleri ve iletişim donanımlarını kullanan web özellikli aygıtlardan oluşmaktadır. IoT, topladıkları verileri bir IoT ağ geçidine veya yerel olarak analiz edilmek üzere buluta gönderir ve başka bir aygıta bağlanarak paylaşır.
IoT Sisteminde farklı elemanlar bulunmaktadır. Bu elemanlardan bir tanesi denetleme, uygulama, sensör ve güvenlik bileşenlerinden oluşmaktadır.
IoT Teknolojisi ile cihazlar, işlerinin büyük bir kısmını insanların müdahalesine ihtiyaç duymadan gerçekleştirebilmektedir. İnsanlar bu cihazlar ile istedikleri şekilde talimat verip, istedikleri verilere ulaşabilmektedir.
IoT Sisteminin şirketler ve kullanıcılar için birçok yararı bulunmaktadır. IoT ile gerçekleştirilen tüm uygulamalar sayesinde çalışan verimliliği artırılabiliyor, genel iş süreçleri izlenebiliyor, farklı iş modelleri entegre edilip uygulanabiliyor ve bu iş ile ilgili çok daha iyi kararlar verilebiliyor.
Nesnelerin İnterneti IoT Sisteminin Faydaları
• Daha fazla bilgi ile daha iyi kararlar almaya yardımcı olur.
• Genel iş süreçlerini inceler.
• Zamandan ve paradan tasarruf sağlar.
• Çalışan verimliliğini üst seviyeye taşır.
• Genel iş süreçlerini izler.
• İş modellerini entegre etmeye yardımcı olur.
• Müşteri deneyimini geliştirir.
• Daha fazla gelir sağlar.
• Nesneleri daha yakından takip edebilme mekanizması oluşturur.
Nesnelerin İnterneti IoT Kullanım Alanları
IoT Teknolojisini belirli bir alana kısıtlamak doğru değildir. IoT, geniş bir alanda faaliyet gösterebilmektedir. Farklı sektörlerin içinde belli alanlarda kullanılabilmektedir.
Akıllı Ev, Akıllı Çevre, endüstriyel uygulama, giyilebilir uygulama, akıllı hayvancılık, sağlık uygulamaları, araç takip sistemi, enerji gibi pek çok alanda kullanılabilmektedir.
İnsanlara günlük işlerinde yardım etmekten büyük kuruluşların operasyonları düzene koymalarına ve iş hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmaya kadar çeşitli amaçlara hizmet eden IoT Teknolojisine örnek olarak; Akıllı cihazlar, akıllı ekipmanlar, akıllı araçlar, e- mobilite verilebilir.
Gündelik yaşamımızı büyük ölçüde kolaylaştıran ve günümüzün en trend konularından biri haline gelen IoT Teknolojisi, sağladığı birçok avantaj ile gelecek yıllar için yerini sağlamlaştırmıştır.