Yapay Zeka (AI) Otomasyonu Nedir?
Yapay zeka nedir? Her yerde karşımıza çıkan bu terimi açıklayarak başlamak istiyorum. Yapay zeka bilgisayardaki sinir ağlarını kullanarak istenilen işlevleri yerine getiren, insan gibi davranan robotlar yapma teknolojisidir. Her geçen gün biraz daha hayatımıza dahil olan yapay zeka insan dostu mu yoksa düşmanı mı sorusunu akla getiriyor. Bence bu sorunun akla gelmesindeki temel neden bilim kurgu filmlerindeki yapay zeka ürünü varlıkların insanlığı ele geçirmesidir. Peki asıl cevap ne? Stephan Hawking yapay zeka konusunda ‘Eğer önlemleri alınmazsa insanın başına gelmiş olan en büyük felaket olacak ve insan ırkının sonunu getirebilecek.’ demiştir. Sonuçta yapay zekanın nasıl düşünmesi gerektiğini kodlayan kişi bir insan olduğu için iyi amaçlar için kullanılmaması ciddi sorunlara yol açabilir.
2016 yılında Japon merkezli otomasyon ve tıbbi cihazlar üreticisi Omron Corporation otomatik öğrenme yapay zeka (AI) algoritmasına sahip bir makine otomasyon kontrolörü geliştirdiklerini duyurdu. Sektörde türünün ilk örneği olan bu yapay zekalı kontrolör, fabrikalarda üretim hatlarını ve ekipmanları mikrosaniyeler içinde kontrol edebilen programlanabilir bir fonksiyon ile yapay zeka arasında gerçek zamanlı entegrasyon sağlıyor. Ekipman ve süreçlerin durumunu izlemek için bir sensör kullanan kontrolör, bileşenleri sorunsuz ve güvenli şekilde yönetiyor. Kontrolör, makinelerdeki olağan dışı davranışları yapay zeka algoritmasının öğrenmek üzere inşa edilen modeli sayesinde öngörüyor.
Son yıllarda geniş ürün yelpazesi için küçük parti üretim ve optimum üretim trendlerinin yükselişe geçmesiyle, yapay zeka ve nesnelerin interneti (IoT) konseptlerinin tesislere entegre edilme ihtiyacı gün geçtikçe artmaktadır. Bununla birlikte, mikrosaniye düzeyinde kontrol uygulanan üretim tesislerinde veriden faydalanmak için verilerin (konum, titreşim ve sıcaklık verileri vb.) yüksek hız ve yüksek hassaslıkla alınması ve zaman verileriyle ilişkilendirilmesi gerekir.
Otomasyon Kontrolörü Yapay Zeka Fonksiyonunu Üretim Süreçlerinde Nasıl Kullanır?
1. Ekipmanlardan motorların algılama verilerini (titreşim ve sıcaklık vb.) ve çıkış verilerini alır ve bu verileri kronolojik olarak gerçek zamanlı işler
2. Gerçek zamanlı kronolojik verilere dayalı olarak düzenli veya düzensiz çalışma durumlarına ait değerler oluşturur
3. Karakteristik değer verilerini biriktirir ve nedensel analizden sonra makine öğrenimi için model verileri oluşturur
4. Bu modelin verilerine dayalı olarak, durum izleme ve kontrol geri bildirimlerini gerçek zamanlı gönderir
Omron Corporation, aynı zamanda yapay zeka teknolojisinin üretim tesislerinde kullanışlı bir araç haline gelmesi için kontrolör, görsel denetim sensörü ve diğer yapay zeka donanımlı ürünlerinin geliştirilmesine ağırlık verecek. Ekipman ve süreçlerin izlenmesi ve ürün kalitesinin korunması için yapay zeka ve nesnelerin interneti konseptlerini kullanarak, müşterilerinin “hatasız ve sürekli” üretim süreçlerine geçmesini sağlayacak. Kontrolör örnekleri 2016 itibariyle belirli müşterilere gönderilmeye başlandı ve Omron kendi tesisleri ve müşterilerinin fabrikalarında sunumlar gerçekleştirdi.
Tüm bu çalışmalar ışığında yapay zeka otomasyonu ile yakın zamanda fabrikalarda robotların dışında sadece bir iki insan çalışması mümkündür. Şu anda en hassas robotlarda bile arıza tespiti ve engellenmesi için insana ihtiyaç duyulur. Ama ileride yapay zeka insandan bu işi de alabilecek konuma gelecek. Bu nedenle %100 otomatikleşme çok uzak değil.