Robot Kavramı ve Hayatımızdaki Yeri
Robot; kendisine verilen görevleri yapmak üzere programlanmış, algılayıp kavrayabilen, hareket edebilme yeteneği kazandırılmış, bilgisayar kontrollü çok fonksiyonlu sistemlerdir. Yarı akıllı denilen bu otomatik Makinelerin sayısı gün geçtikçe artmakta ve kullandığımız otomobilden, giydiğimiz elbiseye kadar hayatımızın her alanında yer almaktadır.
Etrafımızda sayısız Makine vardır. Fakat her Makineye Robot demek imkansızdır. Bir Makinenin Robot olarak isimlendirilebilmesi için dört ana unsura sahip olmalıdır;
- Verileri algılayabilmeleri için sensörler,
- Algıladıkları verilerin toplanmasını ve kontrolünü sağlayan devre yapısı,
- Ayarlanılan şekilde hareket edebilmeleri için gerekli yazılımsal donanım,
- Yazılımsal donanımına göre hareket edebilmesi için mekanik bir düzeneğe sahip olması gerekmektedir.
Geçmişten Günümüze Robot Teknolojisi
Robot kelimesi ilk defa 1921’de Çek oyun yazarı Karel Capek’in Rossum’un Evrensel Robotları adlı tiyatro oyununda kullanılmıştır ancak Robotlara ait ilk kavramlar ve bilgiler M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanmaktadır. 20.yy’a kadar genel anlamda Robotik teori ve fikir aşamasını geçememiş ve yerinde saymıştır. Robotlar, hayatımızdaki asıl anlamını 20.yüzyıldan sonra kazanmaya başlamış ve teknolojinin de hızla ilerlemesiyle yavaş yavaş iş dünyasında da önemli bir konuma gelmiştir. 1941 yılında Isaac Asimov ile ‘Robot’ kelimesinden türetilen ‘Robotik’ kavramı ile tanışılmış ve Isaac Asimov tarafından 1942’de Robot Yasası yayınlanarak önemli bir gelişme katedilmiştir.
Sanayi Devrimi ile teknolojinin daha da gelişmesiyle, konuşan oyuncak bebeklerden öteye geçemeyen Robotik Sektörü, General Motors’un 1962’de ilk endüstriyel Robot Unimate ‘i üretmesiyle, döküm tesislerinde kullanılmaya başlanmıştır. 20.yüzyıla gelindiğinde iş dünyasında çoktan yerini almış olan Robotik Sistemler, artık evlerimizde bile vazgeçilmez konuma gelmiştir.
Robotlar Nasıl Çalışır?
Robotlar, verilen işleri halletmemize yardımcı olan ve hayatımızı kolaylaştıran araçlardır. Sensör adı verilen ve genellikle elektronik bir yapıya sahip olan algılayıcıları bulunur. Bu algılayıcılar sayesinde çevreden bilgi toplarlar. Sensörler topladıkları bilgileri karar mekanizmasına aktarır ve bu bilgiler Robotun üzerine yüklenen program aracılığıyla yorumlanır. Ve mekanik uygulayıcı kısmı ile Robot, karara uygun tepki vererek kendisinden beklenen görevleri yerine getirir.
Robotların Kullanım Alanları
Robotlar gün geçtikçe hayatımızda daha fazla yer edinmiş ve kullanım alanları giderek yaygınlaşmıştır. Bu yaygınlaşma, bir yandan bazı kesimleri işinden ederken bazı kesimler için de yeni iş olanakları sağlamıştır. Geldiğimiz noktada hemen hemen tüm sektörlerde Robot Uygulamalarından söz edilebilir. Güvenlik, eğlence, tarım, sağlık, gıda, imalat, askeri ve hizmet sektörü gibi sektörlerde Robotlar insanların işlerini daha hızlı ve kolay yapma amaçlı kullanılırlar. İnsanların çalışmasının tehlikeli ya da olanaksız olduğu durumlarda, cerrahi operasyonlarda sağlık çalışanlarına yardım için, zihinsel engelli ve otizmli çocukların eğitiminde öğretici olarak ve hobi amaçlı eğlence sektöründe kullanılabilirler.
Robot Çeşitleri
Robotlar; Sektörel amaç, hareket durumları, kontrol yöntemleri, yetenekleri, güç kaynakları gibi çok farklı ölçütlere göre sınıflandırılabilirler. Sektörel amaçlara göre; endüstriyel, ev, tıbbi, servis, eğlence, uzay, sanal, hobi ve yarışma Robotları olarak çeşitlendirilebilirler. Hareket mekaniğine göre ise; sabit, ayaklı, tekerlekli, mikro, modüler, yüzen, sürü, nano, paletli, hibrit Robot Çeşitleri bulunur.