Akış metre nedir?
Akış metre, gazın ya da sıvının bir borudan geçerken miktarını, kütle akış oranını ölçmek için kullanılan bir cihazdır. Akış ölçerler bunu doğrusal, doğrusal olmayan, hacimsel veya kütle bazında yapabilirler. Akış metreler, sektörlere göre akış ölçer, sıvı ölçer, akış göstergesi , debimetre, akış hızı sensörü gibi birçok adla anılabilmektedir. Akarsular veya nehirler gibi açık kanallar, akış ölçerlerle ölçülebilirler. Farklı türlerdeki akış ölçerler, bir borudaki gazları ve sıvıları ölçmeye odaklanırlar. Bu ölçüm cihazları,
Sıvının çözünürlüğünü,
Doğruluğunu
Hassasiyetini
İyileştirmeyi amaçlar.
Hassas bir akış ölçere çoğu zaman, doğru izleme ve akış kontrolü sağlamak için ihtiyaç duyulur. Bazı endüstriyel uygulamalar ve havacılık endüstrisi için hassas servo valf geliştirme gibi hassasiyet hesaplamaları gerekir. Akış metrenin kurulumundaki asıl görevi, anlık akışların görsel veya otomatik olarak izlenmesini kolaylaştırmaktır. Bazı durumlarda direkt olarak boru üzerinde de ölçüm yapmak mümkündür. Akış metrelerin mühendislik uygulamalarında sıkça kullanıldığı görülmektedir. Akış ölçerler mühendislik dışında çok farklı alanlarda da kullanılmakta, kullanım alanlarına göre de farklı tiplerde olmaktadır. Özellikle makine sanayinde büyük ve özel bir öneme sahip olan akış ölçerlerden, verimlilik ve tasarruf gibi konularda ciddi şekilde yarar sağlanmaktadır. Akış metrelerin fiyatları şu an için 10 ₺ ile 10.000 ₺ arasında hassasiyetlerine göre değişkenlik göstermektedir.
Akış metreler genel olarak:
Diferansiyel Basınç
Venturi Tüpü
Akış Nozulu
Akış Tüpü, Hedef
Orifis Plakası
Dirsek Musluğu
Rotametre
Hız
Elektromanyetik
Girdap
Ultrasonik, Doppler
Ultrasonik, Geçiş Süresi
Pozitif Yer Değiştirme
Oval Dişli
Döner Kanat
Nutating Disk
şeklinde sınıflandırılır.
Kompresör, pompa veya ısı eşanjörlerine giden havanın ölçülmesinde önemli bir rolü olan akışmetreler, sistemlerin özelliklerini ve ömrünü de etkilemektedir.
Akış metreler ile belirli ihtiyaçlara bağlı olarak motorların potansiyel performansını azaltmak veya artırmak mümkündür. Akış metrelerin farklı kullanım alanlarına göre seçimi en önemli kriter öncelikle sıvının cinsinin belirlenmesi ve ölçümün hassasiyet derecesidir.
Sürecin minimum, maksimum çalışma sıcaklıklarına göre farklı akış ölçer türlerine ihtiyaç duyulabilmektedir. Diğer önemli kriter ise otomasyon sistemi için gerekli olan girdiler ve çıktılardır. Bu kriter enerji tedarik uyumluluğunu kontrol etmek için de gereklidir.
Aynı zamanda, sıvı direncinin bilinmesi ve akış ölçer besleme voltajı da uygun akış ölçerin seçilmesinde kritik bir rol oynar. Diğer bir faktörümüz olan basınç ise sayaç modelini ve malzemeyi sınırlandırabilen önemli bir ölçüttür. Minimum ve maksimum basınçlar bilinmeli, proseslerin basınçlarına göre akış ölçerler kullanılmalıdır. Minimum ve maksimum akış aralığını hesaplamak, prosesimiz için doğru hassasiyetteki ölçüm cihazını seçmemize yardımcı olmaktadır. Ayrıca borunun boyutunu bilmekte önemli olup, boru ile aynı boyuttaki bir akış ölçerin çalışıp çalışmayacağına veya daha küçük bir akış metrenin uygulama için gerekli olup olmadığına karar vermemize de yardımcı olacaktır.