Sensör Nedir

Sensör Nedir & Otomasyon Endüstrisi

Bugün sizlerle son zamanlarda daha da çok etkileşimde olduğumuz ama pek de farkında olmadığımız Sensörler hakkında konuşacağız. Ufak ipuçları ile başlayalım uzaktan ateş ölçerler , akıllı saat ve bilekliklerimizdeki nabız ölçerler , iş yerlerimizde girerken kullandığımız kart okuyucular ve daha bir çok örneklerle canlandıracağımız ufak algılayıcılar. En geniş tanımıyla sensör amacı ortamındaki olayları veya değişiklikleri tespit etmek ve bilgileri diğer elektronik cihazlara genellikle bir bilgisayar işlemcisine göndermek olan bir cihaz, modül, makine veya alt sistemdir. Kısaca tanımlayacak olursak çevredeki ısı, hareket, renk vb. vakıayı durumları algılayıp elektronik sinyaller haline dönüştüren cihazlara “Sensör” denir. Yukarda belirttiğim üzere son zamanlarda Sensörler ile daha iç içe bir durumdayız temassız ateş ölçerler son zamanlarda daha sık karşılaşmaktayız. Fabrikalarda, hastane, okullarda ve daha birçok alanda bu ufak cihazlara hayatımızda yer veriyoruz.

Sensör Çeşitleri

Parmak İzi Sensörü: Akıllı telefonlarımızda ekran model kilidini geride bırakan Parmak İzi Sensörleri hepimize özel ve tek olan parmak izimizi algılayıp tuş kilitlerini açmamızda bize hız kazandırıyor. Bunun yanı sıra tuş modelini unutabiliyor ve hatırlamakta zorluk yaşadığımız zamanlar olabiliyor parmak izi Sensörleri sayesinde sisteme kayıt işlemi gerçekleşiyor ve bizleri bu zor durumlardan kurtarmamızı sağlıyor.

Renk Sensörü: Renk Sensörleri algıladığı cisimlerin renklerine göre ayrıştırmasını sağlıyor ürün ayıklamada veya paketlemede sıklıkla kullanılmaya devam ediyor.

Ultrasonik Sensör (HC- SR04): Ultrasonik Sensörler ses dalgaları prensibine göre çalışmakta dışarıya gönderdiği ses dalgaları sayesinde Ultrasonik Sensör bir geri dönüş sağlıyor ve ses çıkararak geri dönüş bildiriyor. Park Sensörleri en yaygın örnekler olarak verilebilir.

Gaz Sensörü: Gaz kaçaklarını algılayarak bizlere geri dönüt sağlamakta Gaz Sensörlerini mutfaklarımızda sıklıkla kullanımını sağlamaktayız.

Yağmur Sensörü: Yine araçlarımızda kullandığımız Yağmur Sensörü sayesinde araç ön camına düşen su damlacıklarını algılayıp kendi kendine sileceklerini çalıştırma imkânı sağlıyor.

Duman Sensörü: Sensörler işlerimiz kolaylaştırmakla kalmayıp hayat kurtarıcıda oluyor. Duman Sensörleri etrafındaki dumanı algılayıp yangın alarmlarına sinyal göndererek süreci başlatmış oluyor.

Proximity Sensör (Yakınlık Sensörü): Cisimlerin mesafelerini herhangi bir temas olmadan algılar. Yakınlık Sensörü ile yapılan bir çalışmamızdan da bahsetmek isterim görme engelli vatandaşlarımız için Yakınlık Sensörleri kullanarak bir baston tasarımı gerçekleştirdik ve bu sayede cisimleri algılayarak hayatlarını kolaylaştırmak istedik.

Pır Sensör (Hareket Sensörü): Çevresindeki hareketleri algılayarak sisteminde çoğu zaman ses ile geri bildirim sağlayan Sensöre Hareket Sensörü denir. Güvenlik sistemlerindeki kullanımı bizlere güzel bir örnek haline gelmekte navigasyonlarda ve akıllı telefonlarımız içerinde bulunmaktadır.

Ir Sensör (Kızılötesi Sensörü) : Etrafındaki nesnelerin kızılötesi ışık miktarını  ölçen Sensör olarak adlandırılır. Her gün aslında televizyonlarımızın kumandasında kullanmaktayız.

Ldr Sensör (Işık Sensörü) : Üzerine düşen ışık şiddeti ile çalışma prensibine sahip olan Ldr Sensörler kağıt havlu  cihazlarında , temassız sıvı sabun cihazlarında kullanılmaktadır.

Humidity Sensör (Nem Sensörü): Aktif olarak mikrodalgalarda kullanılmakta olan Nem Sensörü ile cihazdaki nem oranını ölçmemizde bizlere yardımcı oluyor bununla da  kalmayıp oda koşullarındaki nem oranının ölçülmesi de ekstra bir avantaj sağlamakta.

Nabız Sensörü: Son zamanlarda yanımızdan ayırmadığımız akıllı bileklik, akıllı saatlerimizde bulunan Nabız Sensörü ile kritik anlarda bizleri uyarmakta yardımcı oluyor. Akıllı telefonlarımızda da çoğunlukla karşımıza çıkmaktadır.

Sensör teknolojisi her geçen gün ilerliyor, bu sensörleri daha iyi bir hale getirir ve doğru ve tekrarlanabilir ölçümler yapmak için daha verimli yollar bulur.

You Might Also Like

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir